Betalningsanmärkning

Smslån med betalningsanmärkning kan vara lite kinkigt. En betalningsanmärkning kan verkligen ställa till det. Har man en betalningsanmärkning så brukar det kunna bli svårare att ta lån, svårare att få teckna abonnemang av olika slag och svårare att få hyra lägenhet. Nya regler försvårar smslån med betalningsanmärkning.

Betalningsanmärkningar sätts av inkassobolagen
En betalningsanmärkning kan man få ifall man inte betalar sina räkningar i tid. Det är inte Kronofogdemyndigheten som sätter en betalningsanmärkning, utan det är redan hos inkassobolaget som man får en betalningsanmärkning. Anmärkningen syns i kreditupplysningsregistren i tre år efter att skulden är betalad. Under den tiden har man alltså svårt att teckna avtal, lån och abonnemang. Uppgifterna i kreditupplysningsregistren är offentliga, vilket innebär att exempelvis banker och lånegivare, hyresvärdar och många andra kan ta del av uppgifterna.

Det går att ta lån trots betalningsanmärkningar
Även fast man har betalningsanmärkningar så finns det en möjlighet att ta lån ändå. Det är via företag som har specialiserat sig på att låna ut pengar till personer som har svårt att få lån på traditionellt sätt, det vill säga exempelvis personer som är arbetslösa, sjukskrivna, egenföretagare, personer som har vikariat, projektanställningar eller säsongsanställningar samt personer som har betalningsanmärkningar. Då kräver ofta långivaren en säkerhet för lånet, som en borgensman eller en medsökande. Detta eftersom man har lägre trovärdighet när man har betalningsanmärkningar än om man saknar betalningsanmärkningar. En betalningsanmärkning får man ju för att man inte har skött sin privatekonomi i ett tidigare skede och därför är det klart att det känns mer riskabelt för en långivare att låna ut pengar till en som faktiskt har ett slags kvitto på att han tidigare inte betalt sina skulder. Det finns också andra former av säkerhet man kan lämna för ett lån ifall man vill låna trots betalningsanmärkning, till exempel säkerhet i form av bostad. Hos vissa lånebolag kan man få låna utan säkerhet, men då till en högre ränta än personer utan betalningsanmärkningar.

Jämför långivare noggrant
Vill man låna med betalningsanmärkning kan det löna sig extra mycket att kolla upp och jämföra olika lånegivare och deras räntor och villkor. På så sätt hittar man det mest förmånliga lånet. Räntor och avgifter kan skilja sig ganska markant, liksom lånevillkor. På internet går det snabbt och smidigt att jämföra många olika lånegivare och där kan man också ansöka om lånet direkt. Nätet är också smidigt för den som vill laborera med olika alternativ när det gäller lånesumma, ränta och återbetalningstid för att se hur de påverkar ens privatekonomi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Betalningsanmärkning, 9.0 out of 10 based on 1 rating
This entry was posted in Artiklar and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


2 + eight =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>