Låna med bankID eller e-legitimation

När man ska handla på kredit eller låna pengar online, så måste man på något vis bevisa att man är den man utger sig för att vara. Många tjänster använder sig av mobiltelefoner för att skicka en kod som man sedan verifierar sig med. Det här är ett säkert alternativ men inte alltid ett som är användbart om man nu till exempel har ett hemligt telefonnummer. Man kan låna med bankID eller e-legitimation och detta är metoder som gör att man slipper en massa krångliga verifieringsprocesser. Det är lätt att skaffa dessa elektroniska ID kort, men man måste vara noggrann med hur de förvaras och används.

Hur fungerar bankID?
Rent praktiskt så är ett bankID samma sak som ett vanligt ID-kort. Liksom namnet antyder så är det bara banker som kan utfärda den här typen av elektronisk legitimation. Är man kund i en svensk bank så kan man alltså begära att få denna service som man sedan kan använda flexibelt online. Många lösningar är helt kostnadsfria och de kan ges både som elektronisk lösning som man lagrar i sin dator och via ett vanligt platskort som man kan använda sig av för identifiering. Telia kan också utfärda e-legitimationer men här kostar det nära 500 kronor så det kan vara väl värt att se vad din bank erbjuder först. Det är viktigt att man tänker på att få rätt version så att man kan använda legitimationen på den typ av dator som man använder.

Vem kan använda sig av din e-legitimation?
Det är bara du som kan använda dig av din e-legitimation. Ett bankID är lika personligt som ditt körkort eller vanliga ID kort, och du kan inte ge det till kompisar eller andra i familjen. Genom att hålla din kod hemlig så ser du till att ingen kan missbruka ditt ID, även om de skulle komma åt din dator. Till saker som ansökning av föräldrapenning och andra myndighetsrelaterade ärenden så kanske man inte tycker att e-legitimationen är så känslig, men betänk att du kan låna pengar med bankID online precis som du kan med ett vanligt ID kort i en vanlig bank.
Om man vill ta lån med hjälp av e-legitimation så måste man vara minst 18 år, i fall kreditgivaren inte kräver mer, och dessutom vara svensk medborgare. Det här är information som finns med i den legitimation som banken eller Teila utfärdar så man kan inte fiffla med uppgifterna när man använder sig av ett BankID för att ta lån online.

Smidig lösning online
Det går mycket snabbt att installera ett BankID som e-legitimation på datorn. När man väl har detta så blir det mycket lättare att låna snabbt online eller att skriva under formella handlingar på elektronisk väg. Du kanske redan har upptäckt att många av de kreditgivare som ger microlån har en knapp för e-legitimation. Med denna knapp så spar man en massa tid och även pengar då man inte behöver skicka en viss kod till sin telefon för att bevisa att man är den man utger sig för att vara. Skulle man tappa bort sitt lösenord så måste man hämta ut en ny e-legitimation. Precis vad som gäller får du veta från supporten från den tjänst som har utställt din legitimation.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/10 (2 votes cast)
Låna med bankID eller e-legitimation, 4.5 out of 10 based on 2 ratings
This entry was posted in Artiklar and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


four + = 11

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>